Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Látnivalók, turisztika képes leírás - Somoskő.tlap.hu
részletek »

Látnivalók, turisztika - Somoskő.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: somosko.tlap.hu » Látnivalók, turisztika
Keresés
Találatok száma - 16 db
Antik Vár

Antik Vár

Somoskői székhellyel működő vár, amiről az ide látogatók mit sem tudnak. Nem véletlenül, ugyanis az Antik Vár egy internetes webáruház, amely ritka könyveket értékesít rendkívül alacsony áron! Ha egyszer Somoskőben jár, érdemes előtte az Antik Várban szétnézni, hiszen akár személyesen is át tudja itt venni a megvásárolt könyveket!

Bányamúzeum

Bányamúzeum

A múzeum célja 1965-ben 'egyrészt a nógrádi bányászat múltjának, történetének megőrzése és ismertetése, másrészt a jelenkori bányászat bemutatása' volt. A múzeum feladatául tűzte ki, a nógrádi szénbányászat még fellelhető relikviáinak, a bányászat termelőeszközeinek, valamint az elővájás és fejtés biztosítószerkezeteinek összegyűjtését és bemutatását.

Élmények völgye

Élmények völgye

A várhegy sajátossága, hogy kettészeli az országhatár, ami az uniós csatlakozás óta szabadon átjárható. Mindig is sok érdeklődőt vonzottak a történelmi falak, a remek kilátás és az itteni bazaltömlés. A várat a tatárjárás után feltehetően az itt birtokos Kacsics nemzetség egyik tagja építhette az 526 méter magas hegyre. Az építéshez a környék jellegzetes anyagát, a vulkánkitörésekből származó sokszögletes bazaltoszlopok egy részét is felhasználták.

Érdemes megnézni

Érdemes megnézni

Somoskő Budapesttől 120 kilométerre található, leggyorsabban az M3-as autópályán a hatvani leágazásig, majd onnan tovább a 21-es főúton Bátonyterenye - Salgótarján - Somoskőújfalu útvonalon haladjunk. Somoskőújfalun a táblával jelzett kereszteződésben jobbra kanyarodunk és az Ifjúság úton majd a Bagókői úton elhagyva a települést kb 1 kilométerre érünk be Somoskőre.

Kirándulóknak Somoskőről

Kirándulóknak Somoskőről

A várhegyet kettészeli az országhatár, mely az uniós csatlakozás óta szabadon átjárható. Néhány fontos információ a vár látogathatóságáról, illetve ehhez kapcsolódó linkek, javaslatok, hírek és sok érdekesség.

Ongo

Ongo

Nemrég Somoskő várát látogattuk meg, most ezt mutatom be. Nem a magyar oldalról mentünk fel, hanem átmentünk Szlovákiába, itt nemsokkal a határ után kell jobbra fordulni az első faluban (Siatorska Bukovinka), majd erről az útról is jobbra kell fordulni a falu végénél. Ez egy egynyomú, de viszonylag jó aszfaltos út, ezen kell kb. 3 km-t menni, ekkor egy kis parkolóba jutunk. Itt meg lehet venni a várba a jegyet...

Petőfi-sétány

Petőfi-sétány

Petőfi Sándor 1845 nyarán felvidéki barangolásai során látogatott el Somoskő és Salgó vidékére. Az 'Úti jegyzetek'-ből kiderül, hogy az emlékezetes kirándulásra Vecseklőről kora reggel indult el barátaival és a Medvesen keresztül jutottak el Somoskőre, majd a 'gyönyörű kövekből épült vár' és az 'idilli' hangulatú település megcsodálása után vezetőt fogadva mentek át az egy óra járásnyira lévő Salgóra.

Slovakia Travel

Slovakia Travel

A szlovák-magyar határ közvetlen közelében, Sátorosbánya (Šiatorská Bukovinka) község határában egy bazaltszirten állnak az egyik legfestőibb szlovák vár, Somoskő (Šomoška) várának romjai. Hatszöges bazaltoszlopokból készült, ebből a szempontból egyedülálló a szlovák várak között.

Tájfutó és turistatérkép

Tájfutó és turistatérkép

A térkép egyedülálló a maga nemében, mivel Magyarországon elsőként ábrázol 30 km2-nél nagyobb összefüggő területet a tájfutótérképeken szokásos jelkulccsal és részletességgel. A páratlan természeti és történelmi látnivalókat kínáló Medves vidékéről ez a legrészletesebb térkép, amelyet turisták és tájfutók egyaránt jól használhatnak.

Hirdetés
Tanösvények

Tanösvények

A Salgó-hegyen álló egykori vár romjaihoz vezető 2 km hosszú tanösvény növény- és állattani, geológiai, tájképi, ipar- és kultúrtörténeti értékeket mutat be. A somoskői geológiai tanösvény és kőzetpark a kőbányászat és kőfeldolgozás történetébe enged betekintést. Mindkettő szabadon látogatható.

Turisztikai programok a környéken

Turisztikai programok a környéken

Látogatás a somoskői várba: A várhegy sajátossága, hogy kettészeli az országhatár, ami az uniós csatlakozás óta szabadon átjárható. Mindig is sok érdeklődőt vonzottak a történelmi falak, a remek kilátás és az itteni bazaltömlés. 2009. december 1. (kedd) - 2009. december 31. (csütörtök)

Utazzitthon

Utazzitthon

Salgótarján városától északi irányban, a Medves egyik vulkánikus kúpján dacolva az évszázadokkal emelkedik Somosk˜ vára. Bár az országhatárt jelz˜ kerítés elválasztja a községt˜l, de a szomszédos két állam uniós tagsága után már könnyˆszerrel megközelíthet˜ a történelmi mˆemlék.

Úthálózat-fejlesztés

Úthálózat-fejlesztés

A másik projektben Salgótarjántól északkeletre öt útszakasz felújítására kerül sor. Ezeket az országos közutakat, amelyeknek a hossza együttesen csaknem 26 kilométer, üzemmérnökségi beavatkozással, kátyúzással már nehezen lehetett kezelni: teljes felújításra szorulnak. Megújul a Salgótarján-Nádújfalu összekötő út (2303-as út) közel négy kilométeren, a Salgótarján-Zabar összekötő út (2304-es út) több szakasza mintegy 15 kilométeren, valamint a salgóbányai bekötőút (23102-es út), a somoskői bekötőút (23103-as út) és a zagyvarónai bekötőút (23104-es út).

Vadaspark

Vadaspark

Salgótarján északi városrészében közvetlenül a szlovák határ mellett, Somoskőn fekszik a 15 ha-os vadaspark. Az Ipoly Erdő Zrt. által létrehozott vadasparkban dámok, muflonok, őzek és vaddisznók természetes környezetben láthatók. A vadaspark oktatás, kutatás és bemutatás célját szolgálja kulturált kilátókkal és lesekkel szakszerű idegenvezetéssel.

Vármánia

Vármánia

Somoskő vára Somoskőújfalu határában áll. A falu Magyarországhoz, maga a vár Szlovákiához tartozik. Évekkel ezelőtt Szlovákia felől közelítettük meg, kellemes, mintegy 20-30 perces túra vezet a hegyen keresztül, érdemes egyszer kipróbálni. A magyar oldalon a vár tövében parkoló van, a schengeni övezetbe való belépés óta innen egyszerűbb a megközelítés.

Vaskarika

Vaskarika

Salgóbányáról mintegy 3 km-es távolságra, a szlovák országhatár mellett található Somoskő település, efelett emelkedik a 526 méter magas bazaltkúpra épült vár. A szépen helyreállított csúcsos tornyú vár Szlovákia területén található, de a magyar oldalról is könnyen megközelíthető.

Tuti menü