Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Közeli várak képes leírás - Somoskő.tlap.hu
részletek »

Közeli várak - Somoskő.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: somosko.tlap.hu » Közeli várak
Keresés
Találatok száma - 8 db
Ajnácskő

Ajnácskő

Vára a tatárjárást követően épült. A történeti források szerint először Bata, almágyi ispán fogott a várépítésbe, majd 1247-ben IV. Béla király Zólyomi Detre fia Mikó előkelőnek adományozta az itteni földterületet, aki apósával, Lamperttel fejezte be az építkezést.

Drégely

Drégely

Drégely és Palánk hajdan két község volt. A községen keresztülvezető patak képezte a határt közöttük. Drégely már az Árpádok korában létezett, míg Palánknak csak századokkal később vetették meg az alapját.

Fülek

Fülek

Közép-Szlovákia déli részén, az Ipoly folyó vidékén egy meredek szirten áll a füleki vár. A várhegy a Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet része, amely Szlovákia legfiatalabb tűzhányóit foglalja magába. A kővárat valószínűleg a Kacsics nemzetség építtette még a tatárjárást megelőzően (1241 előtt). A vár első ismert tulajdonosa Fulkó rablólovag volt, akit 1246-ban mezítelenül vívandó lovagi viadalra ítéltek és megfosztottak birtokaitól.

Nógrád

Nógrád

Nógrád várának földje és alakja. E várnak környékét négyfelől egy ágyúlövésnyi távolságra alacsony földek képezik s a mélyebb helyeken mind viruló rétek vannak. Azonban a vár maga egy síkság közepén az ég csúcsáig felérő magaslaton a kékes felhőkbe nyúlik fel s egy tojáshoz hasonló csúcsos vörös sziklán, faragott kőből készült erődítmény, mely mindenfelé híres. Árok nincs körülötte, sőt árok ásására alkalmas hely sincsen, mert köröskörül a pokol mélységéről fogalmat nyujtó meredek helyek vannak.

Sirok

Sirok

A Bükk és a Mátra határán a Tarna-patak észak felé kiszélesedő völgye felett áll a vár. A középkorban a Tarna-völgyében észak felé vezető utak lezárására és ellenőrzésére igen alkalmas helyen épült, bár elsősorban földesúri magánvár colt, stratégiai szerepet alig játszott.

Vártúrákkal a középkorba

Vártúrákkal a középkorba

A megmaradt középkori falak, bástyák, gyilokjárók, haranglábak és az égbe tekintő templomtornyok egy letűnt kor emlékeit idézik, amelyeket ha elég figyelmesen vizsgálunk, akkor királyokkal, hadakat tartó birtokosokkal vagy akár rablóvezérekkel is találkozhatunk.

Végles

Végles

Végles vára kevéssel 1368 előtt épült Nagy Lajos király vadászkastélyának, akinek kedvalt tartózkodási helye volt. A várat és a települést 1393-ban említik először. A zólyomi ispánsághoz tartozó királyi vár volt. 1424-től 1490-ig és 1527-től 1546-ig a királyné birtoka, a véglesi uradalom központja.

Zólyom

Zólyom

A vármegyében van 3 rendezett tanácsu város, 13 nagy- és 114 kisközség. A községek általában véve igen kicsinyek; 2000-nél több lakosa 10-nek van. Legnépesebbek Besztercebánya 7480, Gyetva 6268, Herencsvölgy 6083, Z. 5125 és Fekete-Balog 4284 lakossal. Székhelye Besztercebánya. Az országgyülésbe Z. vármegye három képviselőt küld.

Tuti menü