Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Somoskő linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között: Somoskő - Vadaspark [4. oldal]
részletek »

Somoskő képes leírás: Somoskő - Vadaspark [4. oldal]

Képes leírás

Itt vagy: somosko.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 81 db
Somoskő

Somoskő

A település felett magasodó 526 méter magas hegyen, már Szlovákia területén lévő várát a Kacsics nemzetség Illés ágának tagjai építették a 13. század második felében. Mivel az Árpád-ház kihalása után a család tagjai Csák Mátét támogatták Károly Róbert király ellen, ezért a király Csák Máté halálát követően birtokaikat elkobozta és Szécsényi Tamás ispánnak adta. A Szécsényi család 1460-igy birtokolta a várat.

Somoskő és Somos emlékezik

Somoskő és Somos emlékezik

Somoskő várát és a községet, valamint Somoskőújfalut az 1920. június 4-én Versailles-ban aláírt trianoni békediktátum Csehszlovákiának ítélte. Dr. Krepuska Géza orvosprofesszornak és Lipthay B. Jenő, a Rimamurányi Vasmű Rt. akkori igazgatójának határkiigazítási közbenjárására és dr. Auer Pál jogi szakértőként való közreműködése eredményeként 1922. június 20-án az angol Charrey elnöklete alatt álló bizottság visszaítélte Magyarországnak.

Somoskő fekvése, története

Somoskő fekvése, története

A XIII. században a Kacsics nemzetség tagjai építették a vár első részeit. 1320-ban Anjou Károly királyunk foglalta el, majd új birtokosa Szécsényi Tamás erdélyi vajda és leszármazottai lettek. 1460-ig volt a birtokukban, majd ekkor a Losonczyaké lett.

Somoskő környezete történelme

Somoskő környezete történelme

A Karancs és a Medves vidékén a neolit korszakból származó csiszolt kőeszközöket is találtak (Pécskő-hegy), később a rézkor, majd a bronzkor embere is kialakította telepeit a területen. A késői vaskorban (i.e. 700-300) a vidéken a népesség megfogyatkozott, a gyér számú lakosságot az időszámításunk előtt 550-ben keletről érkező szkíták leigázták. Az i.e. 4. században földművelésssel, kézművességgel, kereskedelemmel foglalkozó kelták törtek be a területre, Karancslapujtő környékéről kerültek elő rájuk utaló tárgyi emlékek.

Somoskő romjai

Somoskő romjai

Hazánk annyi vészt látott, hogy alig van év, a melynek emlékeiből egy vészkönyvet ne lehetne irni; ha voltak is csendes perczei, nehéz, vészes napok követték azokat - a tatárjárás, - a százados török harczok . . . . . s a pártok tusái sokszor elnyomoriták hazánkat! - Senki sem volt biztos, mikor jő már ismét valami uj vezér hazánkba népeivel, hogy megölje a ki bátrabb, megfutamitsa, a ki gyávább!

Somoskőújfalu

Somoskőújfalu

Somoskőújfalu az Északi-középhegységben, azon belül is a Cserhát ÉK-i vonulatában helyezkedik el. Északról Szlovákia ill. a szlovák Sátoros hegy határolja, délről pedig Salgótarján, Nógrád megye székhelye. A nap reggelente a Medves felől köszönt ránk, és esténként a Karancs mögött nyugszik le. A Karancs és a Medves hegységeket általában együtt említik, mintha egy hegységről lenne szó, pedig származástanilag a Karancs a 25 millió éves Cserháthoz, a Medves pedig a mindössze 1,5 - 2 millió éves ajnácskői bazaltvidékhez sorolható.

Szilaspogony

Szilaspogony

Nevezetes Szilaspogonyban a kincsrejtő szilaspogonyi Kiskő. Bátran ajánlhatom egy izgalmas felfedező kirándulásként a szilaspogonyi Kiskő csúcsát, ami minden bizonnyal maradandó élményt fog jelenteni az oda látogatók számára, a szikla különleges formája, bazaltbarlangja, ásványi és környezeti szépségei miatt.

Tájfutó és turistatérkép

Tájfutó és turistatérkép

A térkép egyedülálló a maga nemében, mivel Magyarországon elsőként ábrázol 30 km2-nél nagyobb összefüggő területet a tájfutótérképeken szokásos jelkulccsal és részletességgel. A páratlan természeti és történelmi látnivalókat kínáló Medves vidékéről ez a legrészletesebb térkép, amelyet turisták és tájfutók egyaránt jól használhatnak.

Tanösvények

Tanösvények

A Salgó-hegyen álló egykori vár romjaihoz vezető 2 km hosszú tanösvény növény- és állattani, geológiai, tájképi, ipar- és kultúrtörténeti értékeket mutat be. A somoskői geológiai tanösvény és kőzetpark a kőbányászat és kőfeldolgozás történetébe enged betekintést. Mindkettő szabadon látogatható.

Hirdetés
Tarjáni Gyermektábor

Tarjáni Gyermektábor

Akik jártak már nálunk megerősíthetik, hogy a Tarjáni Gyermektáborban jól érezték magukat. A tábor kényelmes szálláshelyeivel, környezetének nyugalmával szolgálja vendégei pihenését és zavartalan kikapcsolódását. Idegenforgalmi látványosságok: Somoskő vára, Salgó vára, a különleges látványt nyújtó bazaltömlés, Földalatti Bányamúzeum

Tarjáni Képek

Tarjáni Képek

Az Ipoly Erdő zRt. szeptember elején nyitotta meg Somoskőn a Vadasparkját. A 19 hektáros elkerített erdőrészeken összesen huszonegy, Nógrádban őshonos nagyvadnak, dámszarvasnak, őznek, vaddisznónak és muflonnak biztosítottak otthont természetes környezetben.

Túrakölyök

Túrakölyök

Délutáni alvás után vadlesre indultunk, de mint kiderült árnyékra vetődtünk:-) Nógrádban őshonos nagyvadnak, dámszarvasnak, őznek, vaddisznónak és muflonnak biztosítottak otthont természetes környezetben. A látogatók hét kilátóból és a sétányokról figyelhetik meg a vadat.

Turisztikai feladványok

Turisztikai feladványok

'Somoskő nem nagy vár volt, nem is nagy helyen fekszik, de bámultam építését, mely gyönyörű öt-hatszögű kövekből van'. Petőfi Sándor A vár egy vulkáni kúpra van építve, melynek északi oldalán találjuk a híres 'bazaltömlést'. Látványa lenyűgöző, méltán jutott Európában egyedülálló hírnévhez. A homokkőrétegen áttörve, a láva a laza szerkezetű tufába nyomult. Ott hírtelen lehűlt és a gyors lehűlés következtében csodálatos oszlopos szerkezet alakult ki. A laza fedőréteg lassan lepusztult, és megjelent a felszínen a vulkáni kúp, mely jó stratégiai helyet és jó építőanyagot biztosított a várépítéshez.

Turisztikai programok a környéken

Turisztikai programok a környéken

Látogatás a somoskői várba: A várhegy sajátossága, hogy kettészeli az országhatár, ami az uniós csatlakozás óta szabadon átjárható. Mindig is sok érdeklődőt vonzottak a történelmi falak, a remek kilátás és az itteni bazaltömlés. 2009. december 1. (kedd) - 2009. december 31. (csütörtök)

Utazzitthon

Utazzitthon

Salgótarján városától északi irányban, a Medves egyik vulkánikus kúpján dacolva az évszázadokkal emelkedik Somosk˜ vára. Bár az országhatárt jelz˜ kerítés elválasztja a községt˜l, de a szomszédos két állam uniós tagsága után már könnyˆszerrel megközelíthet˜ a történelmi mˆemlék.

Úthálózat-fejlesztés

Úthálózat-fejlesztés

A másik projektben Salgótarjántól északkeletre öt útszakasz felújítására kerül sor. Ezeket az országos közutakat, amelyeknek a hossza együttesen csaknem 26 kilométer, üzemmérnökségi beavatkozással, kátyúzással már nehezen lehetett kezelni: teljes felújításra szorulnak. Megújul a Salgótarján-Nádújfalu összekötő út (2303-as út) közel négy kilométeren, a Salgótarján-Zabar összekötő út (2304-es út) több szakasza mintegy 15 kilométeren, valamint a salgóbányai bekötőút (23102-es út), a somoskői bekötőút (23103-as út) és a zagyvarónai bekötőút (23104-es út).

Vadaspark

Vadaspark

Salgótarján északi városrészében közvetlenül a szlovák határ mellett, Somoskőn fekszik a 15 ha-os vadaspark. Az Ipoly Erdő Zrt. által létrehozott vadasparkban dámok, muflonok, őzek és vaddisznók természetes környezetben láthatók. A vadaspark oktatás, kutatás és bemutatás célját szolgálja kulturált kilátókkal és lesekkel szakszerű idegenvezetéssel.

Tuti menü