Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Somoskő linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között: Macskakő - Somosi [3. oldal]
részletek »

Somoskő képes leírás: Macskakő - Somosi [3. oldal]

Képes leírás

Itt vagy: somosko.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 81 db
Macskakő

Macskakő

A macskakő (neve a német Katzenkopfstein szóból rövidült) utak, terek kövezésére használt, szögletesre faragott, domború felületű, általában vulkáni kő. A hatszögletű változatukat a lassú folyású, gyorsan kristályosodott bazaltoszlopokból csak méretre kellett vágni. A somoskői bazaltorgonából készültek egykor Bécs utcakövei is. A somoskői bazaltorgona (=bazalt ömlés) ma is látható, mert a kőbánya nem itt, hanem az innen néhány száz méterre (ma Szlovákiában) levő Macskalyuk kőbányájában és más környékbeli kőbányákban folyt. A macskakő a macskalyuki kő rövid megnevezése. Az itt bányászott kővel kövezték az utcáit a Monarchia sok városának, így Bécsnek is.

Magyar várak 3D-ben!

Magyar várak 3D-ben!

Somoskő vára Vígvári Tamás anaglif, térhatású fotói A 3D-s fotók megtekintéséhez egy vörös-cián színszűrős szemüveg szükséges! Kattints a kisképre a nagyításhoz, majd a nagykép megtekintése után zárd be az ablakot.

Medvesi bazaltvidék

Medvesi bazaltvidék

Somoskő,Bagó-kői bazaltbánya, 475 mBf. Hólyagüreges bazaltban: autohidrotermális ásványok (zeolitok,aragonit), porfíros beágyazások (olivin, augit, 5-6 cm-es földpát megakristályok). Egyéb látnivalók: oszlopos bazalt, folyásos szövetű bazalt; exogén zárványok (riolittufa, homokkő, agyagkő) a hullott piroklasztikumban és ritkábban a lávabazaltban.

Meteorok Somoskő határában

Meteorok Somoskő határában

A felvételen a Lyrida-meteorraj egyik meteorja a Salgótarjánhoz tartozó Somoskő határában 2012. április 21-én éjjel. Az egyik legrégebben ismert meteorraj aktivitása április 16. és 25. között figyelhető meg.

Mihálygerge

Mihálygerge

A Dobroda patak völgyében, a Karancs hegység északi vonulatai között fekszik Mihálygerge, az Ipoly-vidék jellegzetes szalagtelepülése. A községet körülvev˜ hegycsúcsok (Veréb-hegy 291 m, K˜szeg˜ 343 m, Tarnóc 308 m) nem nyúlnak magasra, a Füleki-hegy és a Mész-hegy már egyenesen a hegység dombvidékké szelídülését példázza.

Nem kell útlevél a magyar várba

Nem kell útlevél a magyar várba

A somoskői vár akár a jelképe lehetne a magyar épített emlékek Trianon utáni sorsának: a település szélétől alig néhány méterre van, mégis évtizedeken át szögesdrót zárta el. Két ország peremén magasodik, talán ezért még a régészeti kutatása sem történt meg - írja a műemlékem weboldal.

Néprajzi ismeretek

Néprajzi ismeretek

Amikor a husziták 1426-ban Csehországot pusztították, betörtek Magyarországba s lejutottak Salgóig, le Losonczig. A följegyzés szerint: &aquo;A templomokból kastélyokat és várakat kezdének csinálni és azokban iszonyúképen prédálni és kóborlani, kiknek az ő gonoszságok a szegény emberekhez, asszonyállatokhoz és leányzókhoz mineműek légyen, az emberi nyelv azt meg nem mondhatja.&aquo;

Nógrád

Nógrád

Nógrád várának földje és alakja. E várnak környékét négyfelől egy ágyúlövésnyi távolságra alacsony földek képezik s a mélyebb helyeken mind viruló rétek vannak. Azonban a vár maga egy síkság közepén az ég csúcsáig felérő magaslaton a kékes felhőkbe nyúlik fel s egy tojáshoz hasonló csúcsos vörös sziklán, faragott kőből készült erődítmény, mely mindenfelé híres. Árok nincs körülötte, sőt árok ásására alkalmas hely sincsen, mert köröskörül a pokol mélységéről fogalmat nyujtó meredek helyek vannak.

Ongo

Ongo

Nemrég Somoskő várát látogattuk meg, most ezt mutatom be. Nem a magyar oldalról mentünk fel, hanem átmentünk Szlovákiába, itt nemsokkal a határ után kell jobbra fordulni az első faluban (Siatorska Bukovinka), majd erről az útról is jobbra kell fordulni a falu végénél. Ez egy egynyomú, de viszonylag jó aszfaltos út, ezen kell kb. 3 km-t menni, ekkor egy kis parkolóba jutunk. Itt meg lehet venni a várba a jegyet...

Hirdetés
Petőfi-sétány

Petőfi-sétány

Petőfi Sándor 1845 nyarán felvidéki barangolásai során látogatott el Somoskő és Salgó vidékére. Az 'Úti jegyzetek'-ből kiderül, hogy az emlékezetes kirándulásra Vecseklőről kora reggel indult el barátaival és a Medvesen keresztül jutottak el Somoskőre, majd a 'gyönyörű kövekből épült vár' és az 'idilli' hangulatú település megcsodálása után vezetőt fogadva mentek át az egy óra járásnyira lévő Salgóra.

Rónafalu

Rónafalu

A legenda szerint a falut öt család alapította ezek névszerint Kadlót, Hajdara, Janák, Hulitka, Ondrécska. Valószínűleg már előtte is laktak itt emberek, akik a szénégető oldalában fakunyhókban laktak, és faszénégetéssel foglakoztak. Az öt család a mai falu felső részében telepedett le, ahol szélvédett helyet találtak. Szegény tót családok akik a Vág folyó környékéről telepedtek ide. Kezdetben ők is faszénégetéssel, majd földműveléssel foglalkoztak. Házaikat vályogból építették jellegzetes konytetővel amit Poltári cseréppel fedtek. A házakban döngölt földpadló volt, agyaggal mázolva, a falak meszelve. A hosszú esetleg hambitos házakban akár 20 ember is lakhatott egyszerre.

Salgó Hotel

Salgó Hotel

Magyarország északi részén a Cserhát, a Mátra és a Karancs-hegység találkozásánál, a szlovák határ közelében, csodálatos természeti, hegyvidéki környezetben fekszik a Salgó Hotel. Két vár tövében, számtalan csodálatos látnivalóval, európai- és világritkasággal körülvéve várjuk Önt, legyen szó pihenésről, aktív kikapcsolódásról, sportról, konferenciáról vagy regenerálódásról.

Salgóbánya Ifjúsági Tábor

Salgóbánya Ifjúsági Tábor

Táborunk a Salgó hegy lábánál, kellemes környezetben fekszik. Adottságainál fogva egyaránt alkalmas osztálykirándulások, erdei iskolák, táborozások, családi üdülések szervezésére. A tábortól 5 percre élelmiszeráruház, posta található. Szálláshelyek A csodálatos környezetben jól beleillő faházak állnak rendelkezésükre. Igaz, luxus körülményeket nem ígérhetünk, de felejthetetlen élményeket igen. Akik szeretnék a nagyvárosok zaját elfelejteni legalább egy hétig, az nálunk megtehetik. Csend, madárcsicsergés fogadja őket.

Síelés Szilváskőn

Síelés Szilváskőn

Szolgáltatások: Büfé, melegedő, vendégház a pálya mellett, esti világítás a sípályán Szerviz a közelben, de gyorsjavítás a helyszínen megoldható. Oktatás elsősorban gyerekeknek. Elsősegélynyújtás van, mentő hívható. Látnivalók a környéken: Somoskő és Salgó vára Szilváskő bazaltoszlopok geológiai képződmények turistaösvények, kirándulóhelyek Sí versenyek: helyi: Szilváskő kupa, Városi tömegsportnap megyei: diákolimpia selejtező, megyebajnokság

Sirok

Sirok

A Bükk és a Mátra határán a Tarna-patak észak felé kiszélesedő völgye felett áll a vár. A középkorban a Tarna-völgyében észak felé vezető utak lezárására és ellenőrzésére igen alkalmas helyen épült, bár elsősorban földesúri magánvár colt, stratégiai szerepet alig játszott.

Slovakia Travel

Slovakia Travel

A szlovák-magyar határ közvetlen közelében, Sátorosbánya (Šiatorská Bukovinka) község határában egy bazaltszirten állnak az egyik legfestőibb szlovák vár, Somoskő (Šomoška) várának romjai. Hatszöges bazaltoszlopokból készült, ebből a szempontból egyedülálló a szlovák várak között.

Somosi Fogadó

Somosi Fogadó

Szeretném figyelmükbe ajánlani az Én szép szülőföldemet. Észak Magyarország, legszebb részén, Somoskőújfalu központjában várjuk kedves vendégeinket Fogadó-Éttermünkben. A Karancs Medves tájvédelmi terület központjában, gyönyörű környezetben, kiválló kiránduló helyek, és sok sok látnivaló várja. A Magyarországról Szlovákiába vezető út mellett. a helyijárati közlekedés és a vasútvonal közelében, saját parkolóval és terasszal 50 férőhelyes fogadónkban 80 férőhelyes étterem várja a megszállni és az étkezni vágyó kedves vendégeket.

Tuti menü