Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Somoskő linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Somoskő képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: somosko.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 81 db
5 perc geológia

5 perc geológia

A magyar-szlovák határ innenső oldalán található Somoskő települése. A településhez tartozó, a fölé magasodó középkori vár - melyből egyébként csodás kilátás nyílik a környező vidékre - a sor kegyetlen fintoraként már a 'szlovák' történelmi értékeket Somoška néven gazdagítja. A közel 500 méteres tengerszint feletti magasságban levő várhegyet egy mindenki által jól ismert, a vasúti töltés mentén előszeretettel használt bazalt kőzet alkotja.

A baraboncás apródok

A baraboncás apródok

A nógrádi embereknek sokszor fel sem tűnik, hogy milyen csodálatos környezet veszi őket körül. Van aki csak akkor döbben rá erre, ha távoli rokonaik, ismerőseik látogatást tesznek náluk. Mint jó házigazdák elkísérik vendégeiket a közelben található látnivalókhoz, melyek szépsége fel sem tűnik számukra mindennapjaik során.

A somoskői kőzetpark

A somoskői kőzetpark

A túraútvonal egy-egy ága a somoskői várhoz és a macskalyuki kőbányához vezet (egyik 1,6, másik 2,5 km hosszú). A somoskői geológiai tanösvény és kőzetpark a kőbányászat és kőfeldolgozás történetébe enged betekintést.

A somoskői vár

A somoskői vár

Korai vármagját a vidéken birtokos Kacsics nemzetség emeltette a 13. század második felében. Az Árpád-házi uralkodók férfiágának kihalását követő anarchikus belháború idején a nemesi család kénytelen volt behódolni Csák Máté tartományúr előtt. A korabeli oklevelek szerint Anjou Károly serege 1320-ban foglalta vissza a Csák birodalomból Fülek és Sirok várait, ekkoriban kerülhetett királyi kézbe a somoskői várbirtok is. A győztes uralkodó kedvelt hívének, Szécsényi Tamás bárónak adományozta, kinek leszármazottai egészen a 15. század közepéig lakták épületeit.

A somoskői vár történelme

A somoskői vár történelme

Somoskő középkori vára a XX. század nagy politikai változásainak szenvedője, mivel pontosan a trianoni határ szlovák oldalára került, míg maga a község a magyar részen fekszik. Így fordult elő évtizedeken keresztül az a kínos szituáció, hogy a történelmi műemléket felkeresni akaró turistákat szögesdrót és marcona határőrök zavarták el a Várhegy lábától.

A várhegy

A várhegy

A várat a tatárjárás után feltehetően az itt birtokos Kacsics nemzetség egyik tagja építhette az 526 méter magas hegyre. Az építéshez a környék jellegzetes anyagát, a vulkánkitörésekből származó sokszögletes bazaltoszlopok egy részét is felhasználták.

Ahol megváltozott Trianon

Ahol megváltozott Trianon

A trinanoni békeszerződés sok színmagyar településhez hasonlóan Somoskőt és Somoskőújfalut is Csehszlovákiához csatolta - ám a történet itt nem ért véget. Tudni kell hozzá, hogy a tájat adó Karancs-hegység (szlovákul: Mučínska vrchovina) vulkanikus kőzetének köszönhetően meghatározó volt a környéken a szén- és a bazaltbányászat. Már a 19. századtól sok befektetni vágyó budapesti vásárolt birtokot a Mikszáth által Palóc Olümposz névre keresztelt hegyen, köztük volt Prof. Dr. Krepuska Géza egyetemi tanár is. A Szent Rókus Kórház fül-orr-gégész professzora 1905-ben vett magának egy 2107 holdas birtokot Somoskő és Somoskőújfalu határában, ahol kőzet- és ásványgyűjtő hobbijának is élhetett.

Ajnácskő

Ajnácskő

Vára a tatárjárást követően épült. A történeti források szerint először Bata, almágyi ispán fogott a várépítésbe, majd 1247-ben IV. Béla király Zólyomi Detre fia Mikó előkelőnek adományozta az itteni földterületet, aki apósával, Lamperttel fejezte be az építkezést.

Antik Vár

Antik Vár

Somoskői székhellyel működő vár, amiről az ide látogatók mit sem tudnak. Nem véletlenül, ugyanis az Antik Vár egy internetes webáruház, amely ritka könyveket értékesít rendkívül alacsony áron! Ha egyszer Somoskőben jár, érdemes előtte az Antik Várban szétnézni, hiszen akár személyesen is át tudja itt venni a megvásárolt könyveket!

Hirdetés
Bányamúzeum

Bányamúzeum

A múzeum célja 1965-ben 'egyrészt a nógrádi bányászat múltjának, történetének megőrzése és ismertetése, másrészt a jelenkori bányászat bemutatása' volt. A múzeum feladatául tűzte ki, a nógrádi szénbányászat még fellelhető relikviáinak, a bányászat termelőeszközeinek, valamint az elővájás és fejtés biztosítószerkezeteinek összegyűjtését és bemutatását.

Bányászat a környéken

Bányászat a környéken

Megdöbbentően precíz munkát végeztek 1911-12-ben a somlyóbányai viadukt építői, akik közt külföldi mesterek is lehettek. A kőszénbányák építésekor ugyanis több olasz mester is dolgozott Salgótarjánban és környékén. A Grünwald Gyula és Mitis István által tervezett, s a Nicholson Gépgyár által megépített hídra botrányok árnyéka nem vetült.

Bazalt Panzió

Bazalt Panzió

A Bazalt Panzió tökéletes hétvégi pihenőhely, ideális kiinduló pontja a felvidéki várturizmusnak vagy állomása a kiránduló, kerékpáros- és lovasturizmusnak. A csendes és romantikus Somoskő szubalpin klímája segíti a légúti megbetegedések és asztmás panaszok gyógyítását.

Cered

Cered

Cered község Nógrád megye északkeleti csücskében, a Medves hegység lábánál fekszik. Az 1900 - as évek elején kedvelt üdülőhely volt , lovardával, teniszpályával, a turisták számára fenntartott tóval, vendégházakkal várták az idelátogató vendégeket.

Dobroda zenekar

Dobroda zenekar

Zenekarunk 2007 májusában alakult Salgótarjánban. Célunk, hogy megőrizzük, ápoljuk a magyarság népzenei kincsét, mely évszázadok alatt alakult ki és nem csak Európában, de a világ minden részén szeretik és szívesen hallgatják sajátos hangzásvilága miatt. A zenekar tagjai tapasztalt zenészek, akik sok zenésszel játszottak már együtt megannyi táncegyüttest kísérve az évek folyamán. Elsősorban Erdély és szűkebb hazánk - a Palóc vidék - zenéjét játszuk, de természetesen más tájegységek népdalait is ismerjük és szeretjük. Mindeközben folyamatosan igyekszünk új zenei anyagokkal bővíteni ismereteinket.

Drégely

Drégely

Drégely és Palánk hajdan két község volt. A községen keresztülvezető patak képezte a határt közöttük. Drégely már az Árpádok korában létezett, míg Palánknak csak századokkal később vetették meg az alapját.

Élmények völgye

Élmények völgye

A várhegy sajátossága, hogy kettészeli az országhatár, ami az uniós csatlakozás óta szabadon átjárható. Mindig is sok érdeklődőt vonzottak a történelmi falak, a remek kilátás és az itteni bazaltömlés. A várat a tatárjárás után feltehetően az itt birtokos Kacsics nemzetség egyik tagja építhette az 526 méter magas hegyre. Az építéshez a környék jellegzetes anyagát, a vulkánkitörésekből származó sokszögletes bazaltoszlopok egy részét is felhasználták.

Érdemes megnézni

Érdemes megnézni

Somoskő Budapesttől 120 kilométerre található, leggyorsabban az M3-as autópályán a hatvani leágazásig, majd onnan tovább a 21-es főúton Bátonyterenye - Salgótarján - Somoskőújfalu útvonalon haladjunk. Somoskőújfalun a táblával jelzett kereszteződésben jobbra kanyarodunk és az Ifjúság úton majd a Bagókői úton elhagyva a települést kb 1 kilométerre érünk be Somoskőre.

Tuti menü