Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Mondd el véleményed, tapasztalatod a Somoskő fórumon
részletek »

Somoskő fórum

Írd le véleményed, tapasztalataid a(z) Somoskő fórumon. Kérdezz bátran másoktól! Kellemes fórumozást kívánunk!

Fórum

Itt vagy: somosko.tlap.hu » Somoskő fórum
Keresett kifejezés
Keresés
Németh János2014.01.18. 18:29 | Válaszolok | #67483
Németh János

Ha kíváncsiak vagytok, s kicsit utánanéztek, Somoskő várának történetét könnyen megismerhetitek. Nem vitás, sőt, történelmi tény, hogy amikor 1241-ben a Muhi csata után IV. Béla királyunk erre menekült és egy éjszakát töltött az üres somoskői bazaltkúpon a környékről ide menekült köznéppel együtt, megfogadta, hogy várat építtet e helyre.
De, hogy miért van az, hogy a vár környéke telis-tele van szétszórt kőrengeteggel, azt kevesen tudják. Pedig ennek is van története, mégpedig nem is akármilyen.
Miért nem lehetett erről a regéről hallani? Egyszerű az oka.
Volt nekem egy dédnagyanyám, annak is egy dédnagyanyja, azon dédnagyanyámnak egy francia társalkodónője, a francia társalkodónőnek pedig a dédnagyapja tatárhonból származott, aki a Muhi csata közben magyar fogságba eset, és mellesleg Somoskő várának építésében is részt vett. No, ez a tatár mesélte el leánya történetét.
A francia társalkodónő legnagyobb baja az volt, hogy nem tudott magyarul, a dédnagyanyámnak a dédnagyanyjának a dédnagyanyja pedig nem tudott franciául. Ennek ellenére, miként hogy, de mégis valahogy a fülembe jutott a történet.
A várat Simon erdélyi vajda leszármazottjai, Leusták és Jákó építette. Ám, az építkezés során a két testvér nagyon csúnyán összeveszett. Gondolom, nem nehéz kitalálni min, vagy kin veszhetett össze a két testvér. Természetesen egy gyönyörűséges leányon. A gyönyörűséges leány pedig nem volt más, mint a várépítésnél segítő tatár fogoly leánya. Mert a fogollyal a magyarok jól bántak, nem óhajtott megszökni. Szépséges magyar jobbágyleányt vett el, s frigyükből született a hollófekete hajú mandulaszemű tüzes leányka, aki Sára névre hallgatott. No, a két főúrfi Sárába esett aztán úgy bele, mint a muhi ló a szakadékba.
Mivel a szerelem verméből a testvérek kimászni nem tudtak, úgy összemarták egymást karddal, buzogánnyal és egyéb szerszámmal, hogy még a jó édesanyjuk sem ismerte fel őket. Az apjuk, Péter ezen aztán olyan méregbe gurult, s hogy egyiküké se lehessen a leányka, elfogatta Sárát.
Péternek volt egy gonosz varázslója, aki azután a szerencsétlen, ártatlan leánykát a bazaltkúp mélyére varázsolta. No, innentől szépen haladt a vár építése, hiszen a testvérek abban a hiszemben voltak, hogy Sára elment más legénnyel. E pletykát a varázslótól hallották, az gondoskodott arról, hogy a két szerelembolond fi többet ne Sárával foglalkozzon.
Fel is épült a vár gond nélkül, pompás védelmet nyújtva a környék lakóinak.
Szegény Sára közben ott raboskodott a mélyben. Hiába zokogott, könyörgött, senki meg nem hallhatta, hiszen a bazalttömeg útját állta a sírásnak, rívásnak. De mert a Mindenható mindent lát és hall, megtörtént a csoda.
A vár felépítését követően Leusták és Jákó nagy lakomát rendezett a várban. Apjuk és a varázsló is jelen volt a mulatozáson, s miután ettek, ittak, vigadtak, a jó kis bortól úgy berúgtak, hogy az asztal alatt kötött ki a részeg társaság.
Ekkor szólta el magát Péter és elárulta a fiainak, hogy Sára ott lenn a mélyben raboskodik. Éktelen haragra gerjedt a két apafiú, félő volt, megint kitör a háború. A varázsló, hogy a verekedést elkerülje, azt fillentette a két szerelmes daliának, hogy bizony okkal kellett Sárát a hegy gyomrába küldeni. Az ok pediglen az leend, hogy a Mindenható megsúgta neki, amíg a leány föld felett van, nem épülhet meg a vár. Sőt, ha a várat felépíti a két testvér, azon a napon, amikor kész lesz, mindkét testvér halálnak halálával fog meghalni. Ennek megakadályozása csak úgy lehetett, hogy Sárát kellett feláldozni. A Mindenható kijelentette, csak akkor maradhatnak életben, ha eltűnik az akit vagy amit a két testvér legjobban szeret. Mivel a varázsló tudta, hogy Sára az akit a két fivér legjobban szeret, ezért őt kellett eltüntetni.
A varázsló szavait elhitte a két részeg testvér, de annál nagyobb dühgerjedelem támadt a Mindenhatóban. E pofátlanság hallatán úgy döntött, megleckézteti a részeg társaságot. A vár kegyetlenül elkezdett remegni. Dörgött, villámlott és a várudvaron megnyílt a föld. A nagy repedésen keresztül pedig zúdult ki a föld mélyéből az öklömnyitől a több mázsát is nyomó kőrengeteg. Mintha parittya-sereg lőtte volna ki onnan őket a mélyből, oly tömérdek kő repkedett. A Mulatozó társaság részegen, dülöngélve menekült ki a várból.
Hajnalig meg se szűnt a kőzápor. Mikor pedig az első kakas elkukorékolta magát, csend lett. Az arra járók pedig láthatták, hogy a vár épen áll ugyan, de a az egész környéket kőerdő lepte el. Péter, a fiai és a varázsló hova tűnt, arról már nem szól a fáma. A tatár leány kiszabadult-e, arról sem. Hiába, no, nem minden rege végén derül ki, hogy a gonosz elnyerte-e a jutalmát, s az ártatlan megmenekült-e. Mivel magam sem tudok franciául, s a francia társalkodónő sem magyarul, nem tudom nektek ezt megmondani. A lényeg, hogy Somoskő várának alja telis-tele van kövekkel. Ha nem hiszitek, nézzétek meg.

István2012.06.24. 11:00 | Válaszolok | #51341
István

Szia! Remélem, nem késtem meg a válasszal!
Először Salgótarjánt kell megcéloznod, majd onnan tudsz autóbuszjáraton eljutni Losoncra. Érdeklődni a Nógrád Volánnál lehet.
A másik megoldás, hogy Salgótarjánból valamelyik 11-es helyijárattal elmész a határig, majd ott átsétálsz és felszállsz az ottani helyközi járatra, ami Losoncra megy.


Üdv

Kata2011.06.10. 22:01 | Válaszolok | #42081
Kata

bocsánat...nem Somoskő, hanem Somoskőújfalu...már annyi csatlakozást néztem, hogy magam is belezavarodtam :)

Kata - Előzmények2011.06.10. 21:52 | Válaszolok | #42079
Kata

Sziasztok! Csak egy kérdésem lenne... most, hogy megszüntették a vonatjáratot Somoskőről Losoncra, milyen módon lehet eljutni oda? Busszal? Ugyanis Debrecenből kell eljutnom Losoncra, és busszal el tudok jutni Somoskőre, viszont onnan a határon túl nem tudom merre lehet a buszmegálló... a Sátorosbányáról Losoncra csatlakozást szintén találtam, sőt, ez a járat állítólag a határ mellől indul. Van ott megálló? Vagy be kell sétálni a faluba? Tudja valaki, hogy ez hogy működik? Sajnos én még nem jártam arra :S Ha valaki tudna segíteni azt megköszönném...

Üdv
Kata

Somoskő2011.05.22. 17:27 | Válaszolok | #41355
Somoskő

Jelöljétek a facebook-on a Somoskői várat!

Hirdetés
tlap.hu2009.12.21. 23:36 | Válaszolok | #12114
tlap.hu

Üdvözlünk a(z) somosko.tlap.hu fórumán!

Új hozzászólás küldés

*
Neved
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Kép
(.jpg, .gif, .png formátum)
Küldés
Tuti menü