Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Földrajz geológia bányászat képes leírás - Somoskő.tlap.hu
részletek »

Földrajz geológia bányászat - Somoskő.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: somosko.tlap.hu » Földrajz geológia bányászat
Keresés
Találatok száma - 7 db
5 perc geológia

5 perc geológia

A magyar-szlovák határ innenső oldalán található Somoskő települése. A településhez tartozó, a fölé magasodó középkori vár - melyből egyébként csodás kilátás nyílik a környező vidékre - a sor kegyetlen fintoraként már a 'szlovák' történelmi értékeket Somoška néven gazdagítja. A közel 500 méteres tengerszint feletti magasságban levő várhegyet egy mindenki által jól ismert, a vasúti töltés mentén előszeretettel használt bazalt kőzet alkotja.

A somoskői kőzetpark

A somoskői kőzetpark

A túraútvonal egy-egy ága a somoskői várhoz és a macskalyuki kőbányához vezet (egyik 1,6, másik 2,5 km hosszú). A somoskői geológiai tanösvény és kőzetpark a kőbányászat és kőfeldolgozás történetébe enged betekintést.

Bányászat a környéken

Bányászat a környéken

Megdöbbentően precíz munkát végeztek 1911-12-ben a somlyóbányai viadukt építői, akik közt külföldi mesterek is lehettek. A kőszénbányák építésekor ugyanis több olasz mester is dolgozott Salgótarjánban és környékén. A Grünwald Gyula és Mitis István által tervezett, s a Nicholson Gépgyár által megépített hídra botrányok árnyéka nem vetült.

Kőbányászat

Kőbányászat

A Medves vidékén előforduló bazaltot már évszázadokkal ezelőtt is bányászták és felhasználták. Ennek legszembetűnőbb emlékei a vidék képét meghatározó, táj fölé magasodó középkori várak. A köveket természetesen az itt lakók is felhasználták. Vidékünkön még a 18. század közepén-végén is épültek fából házak, de a kő is egyre elterjedtebb lett, mint építőanyag.

Macskakő

Macskakő

A macskakő (neve a német Katzenkopfstein szóból rövidült) utak, terek kövezésére használt, szögletesre faragott, domború felületű, általában vulkáni kő. A hatszögletű változatukat a lassú folyású, gyorsan kristályosodott bazaltoszlopokból csak méretre kellett vágni. A somoskői bazaltorgonából készültek egykor Bécs utcakövei is. A somoskői bazaltorgona (=bazalt ömlés) ma is látható, mert a kőbánya nem itt, hanem az innen néhány száz méterre (ma Szlovákiában) levő Macskalyuk kőbányájában és más környékbeli kőbányákban folyt. A macskakő a macskalyuki kő rövid megnevezése. Az itt bányászott kővel kövezték az utcáit a Monarchia sok városának, így Bécsnek is.

Medvesi bazaltvidék

Medvesi bazaltvidék

Somoskő,Bagó-kői bazaltbánya, 475 mBf. Hólyagüreges bazaltban: autohidrotermális ásványok (zeolitok,aragonit), porfíros beágyazások (olivin, augit, 5-6 cm-es földpát megakristályok). Egyéb látnivalók: oszlopos bazalt, folyásos szövetű bazalt; exogén zárványok (riolittufa, homokkő, agyagkő) a hullott piroklasztikumban és ritkábban a lávabazaltban.

Meteorok Somoskő határában

Meteorok Somoskő határában

A felvételen a Lyrida-meteorraj egyik meteorja a Salgótarjánhoz tartozó Somoskő határában 2012. április 21-én éjjel. Az egyik legrégebben ismert meteorraj aktivitása április 16. és 25. között figyelhető meg.

Tuti menü