Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A Karancs-Medves települései képes leírás - Somoskő.tlap.hu
részletek »

A Karancs-Medves települései - Somoskő.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: somosko.tlap.hu » A Karancs-Medves települései
Keresés
Találatok száma - 9 db
Cered

Cered

Cered község Nógrád megye északkeleti csücskében, a Medves hegység lábánál fekszik. Az 1900 - as évek elején kedvelt üdülőhely volt , lovardával, teniszpályával, a turisták számára fenntartott tóval, vendégházakkal várták az idelátogató vendégeket.

Karancsalja

Karancsalja

A Dobroda patak völgyében fekvő Karancsalja Árpád-kori eredetű település. Nevét a községtől néhány kilométerre északkeletre, Szlovákia és Magyarország határán magasodó 727 méter magas Karancsról kapta, amit a Palóc Olimposznak" is szokás nevezni.

Karancskeszi

Karancskeszi

Ez a terület feltehetően már a rómaiak idején is lakott volt. Erre utal, hogy bizánci aranypénzeket találtak itt, amelyeket a Nemzeti Múzeum őriz. A Zách nemzetség ősi birtoka volt ez a környék. Egy 1227-ben kelt oklevél szerint a család Kesze nevű tagja is itt lakott. Feltehető, hogy róla kapta nevét a község.

Karancslapujtő

Karancslapujtő

Az első írásos emlék a községről 1303-ból származik, de a falu határában talált honfoglalás kori sírleletek régebbi letelepedésre engednek következtetni. A X. századból származó, nemzetségfői rangra utaló fémveretek és fegyverek mellett a legértékesebb lelet egy férfi díszöv volt. A Magyar Nemzeti Bank a honfoglalás millenniuma alkalmából emlékérmet bocsátott ki a Karancslapujtőn talált övveret motívummal.

Mihálygerge

Mihálygerge

A Dobroda patak völgyében, a Karancs hegység északi vonulatai között fekszik Mihálygerge, az Ipoly-vidék jellegzetes szalagtelepülése. A községet körülvev˜ hegycsúcsok (Veréb-hegy 291 m, K˜szeg˜ 343 m, Tarnóc 308 m) nem nyúlnak magasra, a Füleki-hegy és a Mész-hegy már egyenesen a hegység dombvidékké szelídülését példázza.

Rónafalu

Rónafalu

A legenda szerint a falut öt család alapította ezek névszerint Kadlót, Hajdara, Janák, Hulitka, Ondrécska. Valószínűleg már előtte is laktak itt emberek, akik a szénégető oldalában fakunyhókban laktak, és faszénégetéssel foglakoztak. Az öt család a mai falu felső részében telepedett le, ahol szélvédett helyet találtak. Szegény tót családok akik a Vág folyó környékéről telepedtek ide. Kezdetben ők is faszénégetéssel, majd földműveléssel foglalkoztak. Házaikat vályogból építették jellegzetes konytetővel amit Poltári cseréppel fedtek. A házakban döngölt földpadló volt, agyaggal mázolva, a falak meszelve. A hosszú esetleg hambitos házakban akár 20 ember is lakhatott egyszerre.

Somoskőújfalu

Somoskőújfalu

Somoskőújfalu az Északi-középhegységben, azon belül is a Cserhát ÉK-i vonulatában helyezkedik el. Északról Szlovákia ill. a szlovák Sátoros hegy határolja, délről pedig Salgótarján, Nógrád megye székhelye. A nap reggelente a Medves felől köszönt ránk, és esténként a Karancs mögött nyugszik le. A Karancs és a Medves hegységeket általában együtt említik, mintha egy hegységről lenne szó, pedig származástanilag a Karancs a 25 millió éves Cserháthoz, a Medves pedig a mindössze 1,5 - 2 millió éves ajnácskői bazaltvidékhez sorolható.

Szilaspogony

Szilaspogony

Nevezetes Szilaspogonyban a kincsrejtő szilaspogonyi Kiskő. Bátran ajánlhatom egy izgalmas felfedező kirándulásként a szilaspogonyi Kiskő csúcsát, ami minden bizonnyal maradandó élményt fog jelenteni az oda látogatók számára, a szikla különleges formája, bazaltbarlangja, ásványi és környezeti szépségei miatt.

Zabar

Zabar

Reméljük, hogy a nálunk eltöltött idő kellemes kikapcsolódást és sok gyönyörű élményt fog jelenteni Önöknek. Azon dolgozunk, hogy a festői környezethez méltó szolgáltatásaink, időről -időre előjöjjön emlékeikben, és mielőbb viszontlássuk Önöket.

Tuti menü